Saturday, July 21, 2012

AURA MAYA

SKIN CARE - AURA MAYA
1 SET = SABUN, KRIM MALAM DAN KRIM SIANG


PERHATIAN:
Aura Maya Skin Care akan keluar dalam pek baru... Cantik kan?

1. Aura Maya 1st Edition
2. Aura Maya 2nd Edition (paling lama dlm pasaran)
3. Aura Maya Limited Edition (silver)
4. Aura Maya Limited Edition (gold)
5. Aura Maya New Edition (black n white)










INFO TENTANG AURA MAYA:

Hasil kajian lecturer UPM.. dan telah diuji tahap kandungan bahan kimia dlm krim di lab UTMJB.

product ni 100% malaysian product.. bukan dari mana2.. dihasilkan dari bahan-bahan yang selamat: semuanya tumbuh2an ORGANIK .. takde placenta haiwan atau manusia.









Antara tumbuhan organik yang terdapat dalam AM:

Hamamelis Virginiana L: tumbuhan perdu yang biji-bijinya dapat menghaluskan kulit dan kandungan zatnya dapat menyembuhkan peradangan. 

Ganoderma Lucidum: sejenis keluarga cendawan; selalu disebut sebagai Raja Cendawan, cendawan merah (Lingzhi) yang dikenal sebagai nutrisi terbaik untuk memperbaharui sel-sel di dalam tubuh dan dapat mencegah penuaan awal. 

Malaleuca Alternafiola Extrace: tumbuhan yang menyerupai rumput ini adalah tumbuhan yang sangat efektif untuk menggantikan sel-sel kulit mati. (tu yang bila pakai kita rasa merenyam2 tu..tinda balas bahan ini dengan sel kulit) 

Mineral Oil: pelembab alami yang membantu melembutkan dan menegangkan kulit, juga sebagai zat yang membuat kulit fresh sepanjang hari. 


Kegunaan: 
Melembabkan, memutihkan, dan mencerahkan kulit wajah. 
Membantu menyamarkan noda hitam. 
Mencegah timbulnya jerawat. 
Menyamarkan dan sekaligus menghilagkan jeragat 
Mensekatakan tonne kulit 
Menaikkan seri wajah 
Menyamarkan ; fine lines' dan memperlambat tanda-tanda penuaan awal. 
Mengecilkan pori-pori secara berperingkat (slowly). 

Cara Penggunaan: 
Sapukan cream pada wajah secara merata dan nipis secara teratur. 
Gunakan sesuai aturan, pada pagi/siang hari untuk cream siang dan malam hari untuk cream malam. 

Kalau takut2 atau jenis kulit sensitif, pakai sabun je dulu utk 3 hari berturut2..lps 3 hari br pakai krim AM. 


Perhatian: 
Usaplah wajah dengan lembut masa sapu cream pd wajah,cuci muka pun gosok slow2 je. Di awal perawatan tidak diperbolehkan memakai kosmetik berupa bedak tabur/compact powder utk serasikan Aura Maya dgn skin. 

Hindari wajah dari sengatan matahari terlalu lama.. kalau sekejap2 xpe.. ye la.. matahari sekarang ni tak bagus kecuali matahari di awal pagi.. ada vit E.. jangan tadah je muka kat matahari . 

Jangan berenang diawal perawatan. Sebab dalam kolam renang ada sejenis bahan kimia yang boleh menyebabkan skin burn.. ala2 macam mandi laut juge la.. selain klorin. 

Pada masa tempoh Aura Maya nak serasi dengan skin (biasanya pada hari ke-4 hingga hari ke-8) jika kulit memerah dan terasa gatal merenyam.. adalah normal karena kulit wajah sedang mengalami penyingkiran sel kulit mati. 


Cara pakai bagi kulit sensitif: 
Kulit sensitif, gunakan sabun terlebih dahulu selama 3 hari untuk membersihkan. Selanjutnya, gunakan cream siang selama 1 minggu. Setelah adaptasi, gunakan keseluruhan produk sesuai aturan. 


Cara pakai bg kulit berjerawat: 
Kulit berjerawat, bersihkan wajah dengan sabun lebih kerap. dan diikuti pakai krim siang/mlm mengikut waktu. 

Bersihkan tangan jika ingin kontak dengan kulit wajah atau gunakan tissue lembut. 


Peringatan:

Ini adalah adunan dokter yang dijual secara direct selling. So tidak ada dijual kat kedai2.. krim2 di bancuh mengikut order.

Sudah diteliti di makmal UTMJB bahwa produk ini BEBAS Mercury dan Hidroqinoin .

Sudah ramai yang mencuba dan memang terbukti berkesan, memang nyata berbeza!


PENGGUNAAN PAKET INI DAN FUNGSINYA:

Satu Paket perawatan ini biasanya untuk 2 - 3 bulan (saya pakai 3 bulan)..!! tapi bergantung pd cara penggunaan kita juga ya


Pengunaan Sabun:

Sabun dipakai 3 hari berturut-turut, hanya menggunakan sabun saja..!! ini untuk meneutralkan kulit wajah dari penggunaan kosmetik-kosmetik sebelumnya (jika sebelum ni ada pakai product yang jenis kuat yang menipiskan kulit)


Tips:

Agar sabun tidak cepat habis, disarankan untuk memotong sabun menjadi 20 bahagian untuk set biasa.. 10 bhg utk set trial. Untuk kulit berjerawat kene kerap cuci muka dengan sabun ini. Best!!.. sabun ni ada kandungan vit C. Sabun warna kuning sesuai utk semua jenis kulit & sabun warna hijau pulak sesuai utk kulit lelaki atau kulit yg agak degil.


Cream Wajah:

Dipakai lengkap setelah memakai sabun selama 3 hari. Cara pakainya setelah cuci muka dengan sabun algae vit c maka gunakan cream dengan lembut ke wajah. Beri titik-titik di dahi, pipi, dagu dan hidung lalu ratakan dengan sedikit air dengan urutan lembut. Jangan digosok seperti mencuci muka dengan sabun.


Cara Kerja Aura Maya

Kulit wajah kita sering terdedah kepada habuk dan kotoran. Disebabkan itu, kulit yang semulajadi bersih menjadi kusam, pori-pori besar dll. Algae berfungsi untuk mengembalikan kulit wajah kita ke bentuk aslinya, selain itu algae juga memberikan efek segar dan tegang disebabkan oleh kandungan vitamin C yg ada padanya.


Kulit Berjerawat:

Penyebab kulit kita berjerawat berbeza2. Ada yang disebabkan faktor hormon, faktor kedatangan haid atau hamil, ada yang disebabkan stress ada yang disebabkan faktor dari luar seperti keadaan luaran kulit yang rosak. Dengan adanya Algae, faktor luar dapat dikendalikan agar kulit semakin bersih dan bersinar...

Jeragat:

Ada beberapa macam jenis jeragat. antaranya disebabkan faktor gen, faktor usia, pemakaian kosmetik yang salah, sinaran matahari, bekas jerawat atau luka atau cacar. Yang bisa dihilangkan dengan perawatan kosmetik luar adalah jeragat yang masih berada dalam kulit lapisan luar (epidermis). Jeragat di lapisan kulit dalam (dermis) sulit untuk dihilangkan tapi warnanya akan pudar secara beransur2. InsyaAllah dgn izin Allah..

Efek Matahari:

Di awal perawatan tidak disarankan terdedah kepada sinaran matahari yang terlalu lama, jika pekerjaan anda di luar, disarankan menggunakan topi atau pelindung lainnya. Hal ini kerana semasa awal pemaian produk, kulit wajah dalam keadaan sensitif disebabkan penggantian sel kulit lama dengan yang baru. setelah perawatan selesai 1 bulan maka hal itu tidak menjadi masalah lagi...


Pemakaian kosmetik seperti bedak dll:

Di awal perawatan jangan memakai kosmetik apapun. setelah 2 minggu perawatan kalau rimas, boleh pakai bedak tabur yang ringan (bedak baby). Namun dari pengalaman saya.. sampai sekarang saya tak pakai bedak..^^ karena kulit sudah bersinar secara alami. hehehhe 


Masa jangaka hayat produk ini adalah setelah 5 bulan setelah di buka


Happy Shopping



ANTARA PERTANYAAN YG SERING DIAJUKAN

1) AURA MAYA NI PRODUK MANA?

Jawapan:

Aura Maya ni produk 100% Malaysia.. hasil kajian lecturer UPM.. dah apply lesen KKM sebelum di jenamakan Aura Maya. Actually pengasas tak berniat nak pasar kan Aura Maya macam yang saya buat ni.. hanya nak pasarkan pada anak beranak dan sedara mara je.. just nak balik kan modal.. almaklumla nak buat kajian ni bukannya guna sikit2 duit, bukan sekali beli dah dapat tumbuhan organik yang di inginkan.. bahan tumbuhan organik semua terpilih. sekurang2nya 10 bancuhan baru dapat hasil bancuhan yang betul2 menjadi. 

2) APA FUNGSI SABUN, KRIM MALAM, DAN KRIM SIANG DALAM SET AURA MAYA?

Jawapan:

SABUN - ada kandungan madu dan vit E - tujuannya untuk lembutkan kulit.. bila kita pakai krim malam.. dia repair skin.. so kulit mati akan kering tapi tidak lembut so payah nak keluar dengan mudah.. so bila cuci muka pakai sabun ni.. time cuci tu dia akan keluarkan segala sel kulit mati tu so tidak lah heavy peeling mcm sesetengah product.. heavy peeling .. atau over peeling.. nampak ketara bila pakai krim.. tapi AM berbeza sebab dia peeling masa kita cuci muka tu so bila apply cream tak nampak la kelupas2 yg menjengkelkan..
KRIM MALAM - menyingkir sel kulit mati dan sekaligus repair skin.. juge bertindak sebagai pembasmi bakteria yang ada kat skin.. sebab itu bila ada jerawat.. boleh kecut.. atau lepas kita picit jerawat.. esoknya jerawat terus kecut dan kering.. sebab dlm AM nite cream ada antibakteria..

KRIM SIANG - sebagai UV protection.. melembabkan kulit wajah dan mencerahkan.. selepas kulit mati disingkirkan.. so tugas krim siang untuk pelihara lapisan paling atas (untuk matangkan skin yang baru keluar) setelah proses penyingkiran sel kulit mati masa cuci muka.. so dia akan elakkan skin dari terlalu tegang.. pendek kata dia akan lembabkan skin pada siang hari selain mengekalkan minyak semulajadi skin.. plus ada kolagen semula jadi yang terdapat di dalam tumbuhan rumpai laut dan beberapa tumbuhan lain.. sebab itu bila pakai AM nampak skin seakan pakai botox.. AM mmg best.. setiap 1 memang ada tugas masing2.. so tanpa salah satu item seakan tidak lengkap.. ini sudah terbukti dari hasil kajian prof dari UPM.


3) HALAL KE?

Jawapan:

Halal sebab dalam krim AM hanya ada 100% tumbuhan organik yang asli.. tak ada campuran bahan lemak haiwan atau unsur plasenta haiwan atau manusia atau yang seumpamanya.


4) ADA PEELING TAK?

Jawapan:

Peeling atau pengelupasan berlaku bergantung pada skin. Kalau jenis skin yang nipis atau skin manja, ada peeling sikit but very soft peeling. Kalau ada rasa pedih, means terlebih pakai krim.. cara pakai krim, sapu hanya 1 layer pada skin.. jangan sapu berulang2 pada skin sebab yang meresap ke dalam skin hanya 1st layer saje lebihan krim masih berada di atas skin.. lebihan krim tu yg menyebabkan skin rasa pedih.. mana2 ubat.. yang asalnya ubat jika kita pakai ikut kuantiti yang disarankan..kalau overdosed memang akan membawa kepada kemudaratan.. tapi tak la mudarat apa pun.. cuma rasa pedih dan xtra peeling.. untuk cepatkan kesan peeling, masa cuci muka, cuci lama2 sikt.. bilas lama2 sikit supaya sel kulit mati jadi lembut.. buat putaran seluruh wajah.. nanti akan keluar seakan daki pada skin... yang seakan daki tu la sel kulit mati..


5) APA JAMINAN KALAU JADI MAKIN TERUK?

Jawapan:

Kami ada lesen KKM.. kalau nak fight kat court pun kami leh menang sebab kami ada peguam juge.. so far tak ada lagi yang beli dengan saya yang ada problems makin teruk.. in case lepas pakai AM muka jadi keluar jerawat banyak, means ada darah kotor atau resdung n saya biasanya sarankan beli jamu utk nyah toxin atau kalau tak ok juge, beli pil cuci darah khas utk masalah resdung (echinachea) kat farmasi. InsyaAllah, dgn izin Allah.. masalah jerawat akan selesai beransur2.


6) BOLEH HILANG KAN JERAWAT?

Jawapan:

Boleh hilangkan jerawat dan bekas2nya.. tapi masalah jerawat tak akan habis.. jika dia nak keluar, dia akan keluar especially time kita stress, time nak datang bulan atau lepss datang bulan... sebab time tu memang darah kotor.. jerawat dari dalam.. aura maya hanya maintain skin from ouside.


7) BOLEH HILANGKAN JERAGAT?

Jawapan:

Boleh hilangkan jeragat.. biasanya jeragat lebih cepat kesannya berbanding jerawat sebab jeragat ni melibatkan skin lapisan atas.. sama juge la macam kesan bekas jerawat.. tapi maslaah jerawat bergantung pada keadaan skin dan darah.


8) KENAPA MULA2 PAKAI ADA RASA GATAL? NORMAL KE?

Jawapan:

Rasa gatal kat muka tidak lah semua orang rasa.. kalau yang jenis kulit tahan lasak atau kulit tebal, tak rasa gatal pon.. tau2 skin dah lawa dan gebu.. bagi yang skin manja.. atau yang rajin tukar2 product.. memang ada rasa gatal.. sebabnya ada kaitan dengan product yang digunakan sebelum guna AM. misalkata sebeulm guna AM ada pakai skin care yang ada bahan kimia kuat, bahan kimia tu akan tersimpan di bawah lapisan epidermis. Bila pakai AM.. semasa nak serasi tu, AM bertindakbalas dengan chemicals under skin, dia akan jadi gatal2..sometimes ada keluar ruam2 halus tapi teruskan je pakai.. no problem.. lepas 14 hari skin akan menjadi semakin ok. InsyaAllah.


9) BOLEH PAKAI BEDAK X NGAN AURA MAYA NI?

Jawapan: 

Boleh pakai bedak selepas 14 hari. jgn mix dgn mana2 skin care yg ada bhn kimia.. cth: toner, pelebab atau sbgnya.


10) BOLEH PAKAI SCRUB?

Jawapan:

Boleh.


11) BOLEH PERGI FACIAL?

Jawapan: 

Boleh.. tapi disarankn jangan sebab kalau pergi facial, diorang kompom korek2 muka untuk keluarkan blackhead atau jerawat.. nanti merah2 lak muka :).


12) BOLEH KENA MATAHARI?

Jawapan:

Untuk 14 hari pertama tidak digalakkan kene direct sun light. Lepas skin dah pulih.. biasanya lepas 2-3 minggu dah ok dah..


13) Ada bahan kimia tak? 'atau' Berbahaya atau tidak?

Jawapan:

Cream Aura Maya ini dibuat dari bahan-bahan alami. Bahan-bahan tersebut seperti Aloe Vera, Cendawan Ganoderma (Lingzhi), kunyit, Sengkuang, Temulawak dan Rumpai laut, dan sama sekali tidak menggunakan MERCURY atau HYDROQUINON.


14) Perlu berterusan ke pemakaian Aura Maya ni?

Jawapan:

Tidak semestinya, jika stop penggunaan, tak akan ada efek negatif cuma jika kita stop menjaga muka.. skin akan kembali kepada warna asal.. sebab sel kulit mati bertempek balik kat skin yang menyebabkan skin jadi kusam.. Hasil maksimum perawatan biasanya seawal 7 hari paling lambat pun 1 bulan mengikut jenis kulit, namun efek cerah dari pemakaian Aura Maya boleh dilihat pada minggu pertama pemakaian. Jika ingin menggunakan produk lain setelah 1 set Aura maya.. boleh je... yang penting kulit terjaga?... tapi rasakan perbezaan ketika anda merawat kulit dengan Aura Maya dan product lain.. 


15) KALAU STOP ADA KESAN SAMPINGAN TAK?

Jawapan: 

tak mendatangkan kesan sampingan tapi skin akan kembali kusam secara beransur2 sebab sel kulit mati kembali menempel pada skin.


16) DALAM AIRCOND LEH PAKAI?

Jawapan:

boleh.. tak jadi masalah


17) KALAU DIRECT SUNLIGHT BOLEH KE?

Jawapan:

Untuk 14 hari pertama.. tak digalakkan direct sun light sbb masa 14 hari tu skin dalam proses baik pulih.. biasanya lepas 14 hari ok je.. dah boleh dah direct sunlight.. direct sunlight tu mcm orang yang kije sawah tu.. setengahari dok tengah panas.. kalau on off kena panas tak apa je.


18) Apa beza Aura Maya dgn product2 lain.. mcm natural99, ummi anggun, set product vit E dan D-qistee beauty

Jawapan:

Aura Maya adalah AURA MAYA.. 100% hasil kajian prof UPM.. akak kasi contoh mudah:


bancuhan A: 2 biji telur, 2 cwn air, 2 cwn tepung, 1/2 sudu kecik soda bikarbonat

bancuhan B: 1 biji telur, 2 cwn air, 2 cwn tepung.. 

nampak bancuhannya sama kan.. dari segi color dan kepekatan.. tapi hasilnya berbeza.. yang lebih telur tu lebih lembut 

yg saya tahu.. natural 99 tu product indon.. product vit E - product indon juge.. produk ummi anggun dengan d'qistee beautee tu saya tak sure product buatan mana.. yang pasti prof hanya buat untuk kami saje.. kalau tak ok.. tak ramai yang sudi nak share testimoni dan saya sendiri dah pakai AM 2 thn .. so far no side effect.. ada pengguna natural 99 bagitahu lepas guna natural 99 dia stop.. kulit jadi hitam dari sebelum pakai product tu.. kalau AM.. anda stop.. tak jadi apa2 pada skin anda .. just dia akan slowly kembali pada skin anda yang asal.. untuk product d'qistee tu akak ipar saya ada try.. kata dia color sama tapi d'qistee punya krim wangi.. so dia stop sbb x tahan bau wangi d'qistee n pakai AM.. wallahualam.. 


19) Kenapa AM skin care set takde toner?

Jawapan:

ok.. ramai gak la yang tanya.. bila kita cuci muka.. liang roma terbuka.. kalau pakai toner..liang roma tertutup.. so krim AM tak meresap dalam liang roma.. ada customer ala2 'degil' pakai gak toner.. then selang 14 hari tak ada kesan kadang keluar jerawat lak.... bila akak tanya ada pakai toner ke.. baru diorang jawab ada.. bila pakai toner.. toner tu dah bahan kimia dah tu.. dia menutup pori2.. so krim AM tak dapat nak meresap ke dalam skin even bawah lapisan epidermis pon.. lepas pakai krim. krim tu sendiri akan tutup liang roma.. kalau nak elakkan skin rasa kering sangat lepas cuci muka.. terus lap2 muka dan pakai krim..


20) BOLEH HILANGKAN BINTIK HITAM DAN BEKAS JERAWAT?

Jawapan:

InsyaAllah boleh hilang



21) APA PANTANG SEMASA PAKAI AM NI?
Jawapan:

14 hari pertama tak digalakkan pakai foundation, bedak, loose powder, two way cake, compact powder, krim2 lain, blusher.. itu saje pantang.. selain dari yang dinyatakan.. boleh pakai..


22) KALAU PAKAI JUGEK APA JADI?

Jawapan:

Kesan keatas kulit akan jadi lambat.. maybe ambik masa 1 bulan baru serasi dengan skin.. sedangka orang lain kesan seawal 7 hari..

7 comments:

  1. Replies
    1. Harga SM RM130.00/set postage RM10, Sabah & Sarawak RM140.00/set postage RM10. Berminat? Boleh email noorhodza@yahoo.com, call/sms/whatsapp 0138155039.

      Delete
  2. Jika anda mengalami masalah teruk setelah menggunakan produk Aura Maya set lama ni..mungkin semasa anda menggunakannya ada tindakbalas samada keluar jerawat dgn tiba2 atau ada ruam...teruskan penggunaanya kerana setelah keluar semua jerawat tersebut muka akan pulih dgn perlahan2. Jangan risau tindakbalas ni mungkin mengambil masa seminggu dua...jangan dikacau atau digaru. Digalakkan mencuci muka dgn sabun selalu.

    Boleh tukar kepada Aura Maya set terbaru yg lebih bagus, tiada tindakbalas yg teruk. Permulihan tidak nampak ketara sgt. Boleh contact nor di 0138155039.

    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  3. ada set trial x? email saya aiens80@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Trial set dah lama tak de ye...& skrg set ini dah tak de dlm pasaran... set Aura Maya baru sila refer di sini http://noorhodza.blogspot.com/2013/01/new-aura-maya.html Sebarang pertanyaa mengenai produk sila sms/call/whatsapp 0138155039

    ReplyDelete
  5. As salam..saya pengguna baru aura maya..saya nak beli secara berasingan..sebab sabun tu bleh guna lama..krim mlm saya tak guna setiap mlm jd tahan lama..masalahnyer krim siang cepat sgt habis..so saya nak beli krim siang sahaja..ada jual tak?

    ReplyDelete
  6. Wsalam Nurul...maaf dear, set lama ni dah takde dlm pasaran...Skrg ada set AM baru, sila refer kat cni ye... http://www.noorhodza.blogspot.com/2013/01/new-aura-maya.html. Contact akak jika berminat nak cuba. Set baru lagi hebat!!!

    ReplyDelete

EUMORA